HTML

Magyar Ispita

A Magyar Ispita Győr város egyik régi ispotálya, azaz kórháza. Az épület már régóta múzeum, a városban azóta évszázadonként egy-egy új, (építésekor korszerű) kórház is épült. De mi lesz a XXI. században?

A Magyar Ispita blog megpróbálja a magyar egyészségügy mai működését feltárni, a múlt és a külföld gyakorlatával összevetni, s így keresni a fejlődés útját.

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Kórházi lopások és széfek

2010.06.04. 22:05 Damján

Szimbolikus lépés volt Horváth Ágnes nagy ötlete a kórházi ágyak mellé kötelezően beszerelendő széfekről. Remekül szimbolizálja a mára már kimúlt párt egészségpolitikáját: valós, de nem lényegi problémákat kiragadva, azokra inadekvát megoldást adni, s farvizen állami pénzt magánzsebbe dönteni.

S bár a kórházi lopások (ezalatt persze csak a betegektől és dolgozóktól személyes értékeik eltulajdonítását értve) az egészségügy rendszerének marginális hibáját képezik, a probléma valós, roppant zavaró, és az elégetettségi mutatókat jelentősen csökkenti. (Durva statisztikai adat szerint kb. ezer kórházi lopás történik Magyarországon évente, a kár minimum 100 milló/év.)

A bejegyzés apropóját egy friss káreset adja: egy beteg pénztárcája és telefonja szőrén-szálán eltűnt a kétágyas kórteremből ma reggel, míg a szobatárs még bőven aludt a szomszéd ágyban. Mindennapos esemény, sajnos. — Ja, a helyszín német nagyvárosi egyetemi klinika. (Igen, az már Nyugat...) A rendőrség a magyar yardot is alulmúlva 70 másodperc alatt vette fel a jegyzőkönyvet, s ezalatt azt is közölték, hogy  az eset mindennapos, és ne reménykedjen a tisztelt beteg az értékei megkerülésében. 
 

Látni kell, a kórház fekvőbetegrészlegei speciális hotelként funkcionálnak - ahol a betegjogok garantáják a látogatáshoz való jogot, szinte korlátlanul nyitottá téve az osztályokat. Ez a nyitottság, az átjáróház-jelleg a probléma forrása. S a probléma mindenhol adott, ahol a látogatás jogként van definiálva - azaz praktikusan minden euroatlanti országban. Ugyanis a dolgozók (orvosok, ápolók, segédek és takarítók) feladata nem a látogatók ellenőrzése, hanem a betegek ellátása. Az osztályokat pedig egy bankfiókkal ellentétben nem lehet úgy kialakítani, hogy egy-két biztonsági őr felügyelhesse a forgalmat. 

A probléma tehát adott. Kérdés, mi lehet a megoldás? A kötelező 1 ágy - 1 széf rendszer nem igazán nagy ötlet, aki kitalálta, sosem töltött egy napnál többet kórházi osztályon (akármilyen minőségben). A betegek nagyobb része nem tudja önállóan kezelni az ágy melletti széfet (magatehetlen, gyenge, nem tudja használni), és erre az ápolók munkaidejét fordítani nem költséghatékony. 

A nagy terv: széfet minden kórházi ágy mellé!

A jogszabály 2008. február 15-től 2008. áprilisáig volt adott formában életben. Ezalatt/ezt megelőzően a kórházak többsége rohamtempóban 4-8 ezer forintos áron bevásárolta a széfeket - melyek nagy része a rendelet áprilisi módosítása után eladósorba került, nagyjából mostanára meg is szabadultak tőlük a kórházak. Az akció a Minisztérium számítása szerint csekély 600 millóba került. A gyakorlati tapasztalat szerint a széfeket szinte egyáltalán nem használták. Halkan kérdezem: ki is járt jól?

Amennyiben a korlátlan látogatáshoz ragaszkodunk, és személyiségi jogok miatt a bekamerázást elvetjük, a megoldás a következő lehet: 

  • minden nővérpultnál legyen széf, ahová letétbe lehet helyezni az értékeket
  • olyan osztályokon, ahol a betegeknek nem okoz gondot a széfhasználat, vagy korlátlan ápolói kapacitás áll rendelkezésre, legyen ágyankénti széf (pl. fiatal felnőtteket gyógyító osztályok: Szülészet, Sport-Baleset ill. VIP-részlegek)
  • koncentrálva a biztonságra: portai beléptetőrendszer (csak a külsős szarkák ellen véd...)
  • betegek és hozzátartozók tájékozatása a jelenségről, mint a kórházi tarózkodás egyik lehetséges mellékhatásáról ;)

 

23 komment

Címkék: kórház fekvőbetegellátás hotelszolgáltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarispita.blog.hu/api/trackback/id/tr402057382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2010.06.05. 00:28:18

Én is 600 millióra emlékeztem.
Le merem fogadni,azt is meg lehetett volna normálisabban is oldani.
Amúgy miért pont a kórházakban ne lopnának, mikor mindenütt.
6-8 ágya kórtermekben/nem teljesen elesett betegeket feltételezve/kevesebb esélye van a tolvajoknak.
Komolyabb értékeket nem hiszem,hogy maguknál tartanak a kórházlakók.Mobiltelefon,egy kis pénz.Ezeket a legkönnyebb elemelni,észrevétlenül kivinni az intézményből.De ezeket nem tennék széfbe a betegek.
Vannak olyan intézmények,ahol komolyabb porta-szolgálat van;felírják a belépők nevét pl.,de kifelé nem motoznak./szerencsére/Egy látogatóktól nyüzsgő kórházban még ez is nehézkes lenne.
Ezzel nem azt akarom mondani,hogy rosszak az ötleteid,csak pesszimizmusomnak adtam hangot.

butyko 2010.06.05. 00:29:03

Első,de akkor mi van?

Netszamuráj 2010.06.05. 00:42:46

Anno amikor kórházban voltam nekem a vadonatúj szabadidőruhámat lopták ki a szekrényből. Anyám hozta be, mert jót akart. Ma már tudom, hogy igénytelen göncöket kell bevinni, az nem kell senkinek. De talán a legjobb meztelenül lenni. :D

café 2010.06.05. 00:42:59

"olyan osztályokon, ahol a betegeknek nem okoz gondot a széfhasználat, vagy korlátlan ápolói kapacitás áll rendelkezésre, legyen ágyankénti széf"

Na ezek szerint a nagy dirrel-dúrral ócsárolt ötletről a végén kiderült, hogy az osztályok egy jó részén mégis csak jó ötlet.

És mi van, ha azt gondolták a minisztériumban, hogy az osztályok többi részén is jobb ha van széf az ágyak mellett, bár nyilván tudták, hogy azt nem tudja mindenki használni, de azért vannak a nővérek és a látogatók, hogy segítsenek. És ha a nővérek azt mondják, hogy nekik arra nincs idejük, akkor miért lenne arra, hogy a fenti javaslat szerint a nővérpultnál elhelyezett széfekből hozzák vigyék mondjuk a kisrádiót vagy a mobilt az ágyban fekvőknek?

"arvizen állami pénzt magánzsebbe dönteni." Erre van valami bizonyíték? Vagy ez csak egy olyan tétnélküli, anonim rágalmazás? Mert ha jól emlékszem az volt, hogy a kórházak megkapták a széfekre a pénzt (kórházanként pár millió forint lehetett) és ők maguk dönthettek arról, hogy kitől milyen áron szerzik be. Akkor ott hol volt a lopás? Vagy a kórházigazgatók loptak?

Egyébként szerintem is volt szimbólum értéke a kezdeményezésnek: azt üzente, hogy abba a kiszolgáltatott díszkomfortos helyzetben legalább annyi privacy-je legyen a betegnek, amit egy kis doboz jelent, ahova az értékeit (akár segítséggel) beteheti, és ami még egy utolsó kétcsillagos hotelben is van. Hát ez tényleg ciki, ez aztán az inadekvát megoldás.

Bedi 2010.06.05. 03:49:32

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon jó ötlet volt az ágyankénti széf. Sajnos az agyatlan politika (és az arra vevő hülye választók) elsöpörte.

Nick Leeson 2010.06.05. 05:42:54

@Bedi: Szerintem is jó ötlet volt. Vitatkoztam is sokat forumokban. DE akkor divat volt lehurrogni a széfes projektet. Most lehet nézni a levegőbe mint egy birka, azoknak akik gondolkodás nélkül fújják a politika által szájukba adott baromságot...

Donor 2010.06.05. 07:10:53

@Bedi: Jó ötlet volt, csakhogy amikor egy kórháznak arra nem adnak elég pénzt hogy a betegeket ellássa, meg hogy a vakolat ne potyogjon a műtőben, nem az A-B menüvel meg széfekkel kellene foglalkozni. Én is voltam kórházban. Nem volt széf, meg szar kaja volt, de én inkább az orvosi ellátás magas színvonalát várom el, és ezt meg is kaptam (pedig nem fizettem)

horvát ágika egy dilettáns barom volt. Ez azért látszott. Mint gondoltok miért mondott le inkább a Molnár? Mert ehhez a szarhoz amit végre kellet volna hajtania, felelősséggel nem tudta vállalni. (és ezt becsülöm benne) Ágika pedig örömmel végrehajtotta és néhány kirakat intézkedésbe burkolva letuszkolta a torkunkon, az MSZMP szurkolók pedig még tapsikolnak is hozzá a mai napig.

Persze Mikrobi alias Mikola is csak rontott a helyzeten, de senki nem gondolta hogy azt a hozzánemértést még lehet fokozni.

Donor 2010.06.05. 07:17:18

Megjegyzem, hogy azért egy korházmodernizállással ki lehetne alakítani a látogatók megfelelő kontrollját. Kamerák a folyosón, személyi lead a portán, ID kártya amivel csak a megfelelő helyekre tud bemenni, alapvető biztonsági szolgálat, és ha elkapnak egy ilyen tetűt aki magatehetetlen emberektől lop, azt kétszeres szorzóval elítélni. Nem börtönre, hanem közmunkára. Egyből gazdaságos lenne az a metróalagút ásás és még drága gép sem kellene.

Herlock Sholmes 2010.06.05. 07:18:03

Nekem Torontoban a kórházban valaki beletett 200 dollárt a pénztárcámba.
Hiába jelentettem fel, a rendőrség csak vonogatta a vállát.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.06.05. 07:19:14

@café: A kritikám az inadekvát intézkedésnek szól. Az is világos, hogy van, ahol hasznos az ágyankénti széf (10-20%), máshol nem. Ez tapasztalati tény: az élet bizonyította, nem voltak/nincsenek kihasználva a széfek.
A helyes intézkedés úgy nézett volna ki, hogy 1) egy nagyobb és egy kisebb kórházban minden ágyhoz felszerelik 2) egy év felhasználói tapasztalatot begyűjtve leszűrik, hol milyen a kihasználtság 3) a kórházak rendelkezésére bocsátják a fenti kísérlet eredményét, rájuk bízva, hova akarnak széfet szerelni 4) erre igény esetén valóban adbak pénzt, nem csak ígérik, s mindezt elkülönített keretből.
Abban nyilván egyetértünk, hogy a pártszimpátia/ideológia alapú elvakult, egyoldalú kritika és támogatás nem a gondolkodó emberek asztala. :)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.06.05. 07:26:32

@Donor: a kamerás ötlet liberális világban nem működik. (Lásd a cikk apropóját: nyugaton sem.) A régi (durvááán jogtipró) rendszer, meghatározott látogatási időkkel azért jobb megoldás, mert úgy lehetett (már ahol akarták) jó munkaszervezéssel egy-két órára a látogatókat szemmel tartani. Ehhez képest a kamera tényleg Nagy Testvér...

ID kártya, személyre szabott jogosultságokkal elvileg jó ötlet - de maximum újonnan épített intézményben tudom elképzelni (optimalizált alaprajz, ár miatt). (Az ilyen meg elég ritka, mindenhol toldogatják a kórházakat, ritka a zöldmezős..)

védőanygyal 2010.06.05. 08:09:04

Kiszolgáltatottak a betegek? Hát igen, főleg a kiskoruak akiknek,mivel nincs módjuik hálapénzre ,sexuális uton hajtja be néhány orvos! Néhány! Nehogy minden tisztességes magára vegye!
De Budán tudom hol van ilyen .....korház!!
Gratulálok hogy több évtizede alkalmazzák ezt a mocskot. Pedig anno' fel is jelentette egy betege a megerőszakolásáért. Mi lett az eredmény? Barátai kihuzzák a szarból mindig. Sőt!

lüke 2010.06.05. 08:17:42

hmm
hacsak ezeket lopnák
de lopják, s első sorban ezt lopják
az

életet

2010.06.05. 08:25:39

Hogy az eü-ben ilyen sz@r a helyzet, azt az mszp-szdsz-es baromságnak lehet köszönni.Nekik nem a beteg gyógyulása volt a fontos, hanem a liberális "erkölcs", ami nincs.Az, hogy egy osztályon , egy kórházban ilyen állapotok vannak és a látogatóknak--tisztelet a kivételnek--mindent szabad, a liberális baromságnak köszönhetjük.Igy tehát, akinek van bör a pofáján,és nem szégyeli magát--az lop. Lop a betegtöl, lop a kórháztól, mert ö rá van szorulva és nekik lehet, mert ök "szegények".Vajon hány emberrel téritették meg a kárt, akiket elkaptak? Vajon hány embert tiltottak ki kórházakból, rendelökböl? Tudom, és már hallom a liberális demagógiát--nem lehet megtenni, mert neki, nekik ehhez joguk van.Ez igaz. De, az államnak meg joga van, söt kötelessége az általa, az adófizetök pénzéböl fenntartott eü intézményeket , az ott dolgozókat, a kórház vagyonát, a gyogyitáshoz szükséges eszközöket és egyébb berendezéseket megóvni! Vajon mikor fogja már megtenni? Javaslom, hogy egy emberhez csak 2-3 fö mehessen látogatni egyszerre és ne 15-en. A kórházakban a " családi" lakomákat tiltsák be, és akinek mindez nem tettszik, menjen olyan helyre, ahol mindent megtehet.Továbbá javaslom, a kórházi napidijak bevezetését is,kivétel nélkül mindenki számára.Ne legyen már minden ingyenes egyeseknek, akik soha egy napot nem dolgoztak és soha egy fillért nem fizettek a közösbe. A rendcsinálást meg kell kezdeni és a jogok betarttatását bármilyen eszközökkel ki kell kényszeriteni, akár tettszik egyeseknek, akár nem.Más megoldás nincs!

café 2010.06.05. 08:53:24

na utána olvastam, hogy miként is volt akkoriban.

@Damján:
Talán tényleg jobb ötlet, ha előbb néhány kórházban tesztelik az ilyen újításokat, de így visszaolvasva kicsit más volt a helyzet. Tele voltak a hírek olyan tudósításokkal, hogy sorban korlátozzák a beteglátogatást a kórházaknál a lopások miatt. A miniszter a bevezetésnél éppen azzal indokolta a lépést, hogy ne kelljen a látogatókat kitiltani a betegek mellől, ezért inkább szereljenek fel széfeket, mert a fent is javasolt központi vagy osztályos széfek rendszere, ami csomó helyen elvben létezett, csak éppen a lopási statisztikák alapján hiába. Azt is elmondták, hogy a széfek egy év alatt megtérülnek, mert egy évben annyi a lopás, mint amennyibe a széfek kerülnek.

Apropo, azt még mindig nem mondtad el, hogy mi a bizonyíték arra, hogy a széfekre szánt pénzt ellopták. Csak mert ez így olyan Gyurcsókos távdiagnózis evidence based megállapítás helyett.

@Donor: "Jó ötlet volt, csakhogy amikor egy kórháznak arra nem adnak elég pénzt hogy a betegeket ellássa, meg hogy a vakolat ne potyogjon a műtőben, nem az A-B menüvel meg széfekkel kellene foglalkozni."

Ez, ha végiggondolod, elég demagóg állítás (nyilván nem szándékoltan, csak nem számoltál utána) A kisebb kórházak is milliárdos költségvetéssel működnek, a nagyokról nem is beszélve. A széfek kórházanként EGYSZERI 2-3 millió forint volt a tudósítások szerint. Na most mire lehet egy kórházban 2-3 millió forintot sokkal hasznosabban elkölteni? Egyszeri 2-3 milliót. A legkisebb felújítás is nagyságrendekkel többe kerül, vehetnek rajta egyszer kicsivel több kötszert, mert minden más eszköz drágább.

Valaki2 2010.06.05. 08:56:05

Csak egy ötlet: már többször voltunk kórházba beteglátogatóba.

Minden ágy mellett van fiók. Mi lenne, ha egyszerűen erre a fiókra szerelnének egy zárat (1000 forint), és a beteg meg kapna hozzá kulcsot?

Bedi 2010.06.05. 09:19:01

Nincs mese, ez egy nagyszerű ötlet volt, amit a mindent csípőből ellenzők kaszáltak el. Hogy ne csináljanak hülyét maguknból, most vagy 10 évig, nem is lesz bevezetve.

Kórterem, hat ágy. Abból hárman olyan idősek, hogy egész nap alszanak. A maradék hároman csak úgy mozoghattunk, hogy beosztottuk, ki marad a szobában.

Aki szerint kamerával kell helyettesíteni a dolgot, az kamerázza be először a saját fürdőszobáját. Ja, és fizesse a személyzetet aki nézi majd a monitorokat.

Vidéki 2010.06.05. 09:26:32

@Valaki2:
"Mi lenne, ha egyszerűen erre a fiókra szerelnének egy zárat (1000 forint), és a beteg meg kapna hozzá kulcsot?"

Ez túl olcsó megoldás lenne, az ötletgazdának túl keveés profitot eredményezne, ezért a problémával hivatásukból adódóan foglalkozóknak ez nem kerülhetett a látókörébe.

A cikkben szereplő mondatrész "Amennyiben a korlátlan látogatáshoz ragaszkodunk, és személyiségi jogok miatt a bekamerázást elvetjük," jól rávilágít arra, hogy "nincsen rózsa tövis nélkül".

Ha "emberjogászok" túlzásokba esnek bizonyos személyiségi jogok tekintetében, az szabad utat nyithat a bűnözésre hajlamos személyeknek.

Vidéki 2010.06.05. 09:33:53

@Bedi:
Valóban durva dolog lenne a kórtermeket bekamerázni.

De ha mondjuk az osztályra belépő látogatókat kameráznák a folyósón, az megkönnyítené azoknak a bűnözőknek a leleplezését, akik erre a "megélhetésre" szakosodtak.

A lopás ténye elég hamar kiderül, a felvételek törlését ennek figyelembevétel lehetne elrendelni.

freagle 2010.06.05. 09:49:29

A kórházi széfek ötlete önmagában jó volt. Elég világosan bizonyítja ezt, hogy sem akkor,sem azóta nem született jobb megoldás, és a probléma bizony ma is probléma.
A megvalósításhoz az EüM állta a forrásokat, ez a kórházaknak egy fillérjébe sem került. Ellentétben a széfek eladásával, mert ez a bevétel bizony náluk maradt. A 600 millió forint a kórházak finanszírozásához képest aprópénz, semmit nem jelentett volna, ha ezt inkább arra osztják ki.
Hogy soha nem használták a széfeket, annak az az oka, hogy a kórházak "nem siettek" a beszereléssel, a rendeletet meg aztán visszavonták. Nem volt rá lehetőség, hogy a betegek használhassák.
Nyilván minden beszerzésnél jól jár valaki. A rendelet azonban nem volt annyira speciális, hogy kizárólag egy beszállító jöhetett volna szóba - a kórházak nem is egy helyről vásároltak. Így a korrupciós célzás bár népszerű, de szimpla hazugság.

Az egész projekttel valójában egy gond volt: ez a kérdés igazából nem a Minisztérium hatásköre kellett volna, hogy legyen, hanem a kórházé. Nem a minisztériumnak kellett volna választ találni rá, hanem az intézmények vezetőinek. Akik, mint látjuk, azóta sem jutottak semmire.

Ez a magyar egészségügy...

dido_ (törölt) 2010.06.05. 10:06:29

Márpedig valamiféle megoldásra, valamilyen széfre, zárható szekrényekre szükség lenne.

A családban eddig bárki volt kórházban, mindnekitől loptak. És nem csak értékes dolgokat. Nagypapám segítség nélkül nem tudott felkelni az ágyból és sokat aludt is. Egyszer mikor felébredt, olyan dolgai sem voltak meg, mint papucsa (direkt nem jobb minőségűt, hanem mezei strandpapucs jellegűt vittünk be a kórházba, az tűnt el). A mosdóban rendszerint nem volt WC papírt, így azt is vittünk be, az egész gurigája eltűnt, de ellopták még a gyümölcslevét is amit bevittünk neki.
Apukámat mikor műtötték, a mobilját, személyijét, pénztárcáját, eleve magunkhoz vettük, ne lopják el. Arra nem godoltunk, hogy a ruhájára is jó lett vigyázni, hazavinni és fél nap múlva visszvinni. Műtét után mikor újra kórterembe került derült ki, hogy eltűnt a cipője, pulóvere és pár pólója is. Száraz, érdes talpa van, még a sarokápoló krémjét is elvitték.

Watchman 2010.06.05. 10:12:53

A széfezés ostobaság volt. Tipikus szoci látszatintézkedés, hogy tapsoljanak a prolik. És a prolik mind a mai napig tapsolnak, mert ennyi eszük van.
A normális az lenne, ha a kórház dönti el helyi szinten mire költi a pénzt. Eftársak, a tervgazdálkodásnak vége! Már nem fent döntik el, hogy mi kell a kórterembe. Nyilván nem azonos a probléma minden kórházban, és ebből kifolyólag csakis helyi szinten lehet eldönteni, hogy kell-e széf, elég-e egy kulcsra zárható fiók, vagy inkább 8-10 kórterem ablakait kellene lecserélni, mert télen megfagynak a betegek. De az EÜM-nek pr kellett, ezért kitalálták ezt a marhaságot.
süti beállítások módosítása